Zdravie

Využitie kurkumy vás prekvapí. Začnete ju používať tiež!

Ak sa vám názov kurkuma javí trochu exoticky, tušíte správne. Korenie sa vyrába zo sušeného podzemku kurkumovník dlhého, ktorý pochádza z južnej Ázie. Svetovým producentom je India a v praxi sa používa na mnohé rôzne účely. Uplatnenie nenachádza len v kuchyni, ale aj v liečiteľstve a okrem iného aj ako prírodné farbivo. Rastlina je vysoko cenená pre svoje vynikajúce protizápalové a preukázateľné antioxidačné účinky.

V súčasnej dobe sa kurkuma dlhá čiže indický šafran pestuje aj v Číne a Indonézii. Populárna je na celom svete, predovšetkým potom v juhoamerických krajinách a v Karibiku. V Indii, krajine svojho pôvodu, sa odpradávna používala ako magická ochrana pred zlými duchmi. Na starý kontinent sa dostala oveľa neskôr, ale o to väčšej obľube sa u Európanov teší dnes.

Energetická bomba, liečivo aj farbivo odevov budhistických mníchov

Málokto tuší, že typické žltooranžové odevy budhistických mníchov bývajú farbené práve kurkumou. Ako farbivo sa však využíva tiež v potravinárstve – pri farbení bezvaječných cestovín, polievok, ryže a ďalších potravín. Je neoddeliteľnou súčasťou ázijskej kuchyne a aby toho nebolo málo, nájdete ju aj na zozname zložiek niektorých parfumov.

Výhodou kurkumy je, že si svoje liečivé účinky zachováva aj v mletej podobe. V indickej ajurvéde sa používala ako podpora liečby pečene, ale v praxi má oveľa širšie účinky. Antibakteriálne, antivírusové a protizápalové účinky pomáhajú pri zápaloch tráviaceho traktu (žalúdka, tenkého čreva) aj pri artritíde. Okrem iného účinne čistí pleť, a preto sa z nej vyrába pleťové masky.

Podľa niektorých zdrojov je kurkumín účinný aj v boji s rakovinou a nádorovými ochoreniami.

Kurkuma vedľajšie účinky napospol nemá, ale u citlivejších jedincov môže vyvolať alergickú reakciu. Zároveň by sa jej (resp. väčšieho množstva) mali vyvarovať osoby, ktoré užívajú medikamenty na riedenie krvi.

Tags