Zdravie

Čo by ste mali vedieť o priemyselne spracovaných potravinách?

Drvivá väčšina potravín, ktoré konzumujeme, sa radí do skupiny priemyselne spracovaných potravín. Sú pre nás všetky tieto potraviny dobré či zlé? Aký má na nás táto strava vplyv?

Pre začiatok je nutné si povedať, čo to vlastne priemyselne spracované potraviny sú. Potraviny môžu byť spracované dvoma základnými spôsobmi – mechanicky a chemicky. Asi je jasné, že mechanické spracovanie samo o sebe nemá na nutričné hodnoty jedla žiadny vplyv. Umožňuje však jedlo ľahko „vylepšiť“ ďalšími ingredienciami. Žiarivým príkladom môže byť mleté mäso, u ktorého len ťažko spoznáte, čo v ňom vlastne je.

S chemickým spracovaním je to potom ešte horšie – z potravín tým miznú vitamíny a minerály a sú nahradzované konzervanty a ďalšími látkami.

Ak teda potravinu nakrájame či rozomelieme a dáme ju do pohára, nejedná sa o priemyselne spracovanú potravinu. Tou sa stáva, až keď je spracovaná chemicky či obohatená o niektoré ďalšie pochybné ingrediencie.

Upravovanie pôvodných potravín

Upravovanie a vylepšovanie je hlavným problémom priemyselne spracovaných potravín. Tieto potraviny sú skrátka navrhnuté tak, aby nám chutili a aby sme ich zjedli čo najviac a nie preto, aby nás nasýtili a dodali nám potrebné živiny.

Pridanej cukry, soľ …

Aby nám potraviny viac chutili, je do nich pridávaný najmä cukor a soľ. Pridanej cukry znamenajú jediné – viac kalórií, ktoré sa veľmi rýchlo mení na energiu. Ak potom táto energia nie je využitá, ukladá sa ako tuk. Keďže je navyše proces premeny veľmi rýchly, cukor nás ani nenasýti, a tak jeme veselo ďalej.

Z pridanej soli síce nepriberiete, ale jej prebytok nám tiež vôbec neprospieva.

Vyprážanie aneb pridajte tam ešte tuky!

Keď nie je pridaný cukor alebo soľ, tak naše chuťové poháriky ovplyvňujú tuky, ktoré sa do jedla najčastejšie dostanú prostredníctvom vyprážanie. Tieto tuky sú (rovnako ako cukry) prázdnymi kalóriami a telo je skrátka nepotrebuje.

Nedostatok dôležitých živín

Pridanej tuky a cukry spoločne s ich chemickou úpravou pri potravinách znižuje obsah dôležitých makro aj mikroživín na minimum – v jedle je potom nedostatok bielkovín, vitamínov, minerálov či vlákniny.

A výsledok? Sme podvyživení a pritom tuční.
Telo nám nedokáže povedať, kedy už máme dosť.
Sme na spracovanom jedle závislí.
Máme silné výkyvy nálad.
Sme z toho chorí.

Čo s tým?

Jednoducho sa snažte jesť skôr pôvodné, nespracované potraviny, ako je napr. mäso, ryby, vajcia, zelenina, ovocie, orechy a semienka a pokúste sa vyhýbať tým spracovaným. Čítajte etikety a zisťujte, čo vlastne jete.

Určite to neznamená, že musíte prestať jesť všetky spracované potraviny – cieľom by však malo byť jesť ich výrazne menej ako tých nespracovaných. V primeranom množstve nám nijako neuškodí. Ako ich ale popísané vyššie, dať si ich iba primerané množstvo, môže byť mnohokrát dosť náročné.

Add Comment

Click here to post a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *