Nože boli vždy najdôležitejšími nástrojmi v kuchyni. Výber skutočne dobrého „spoločníka“ a pomocníka je ale náročný, pretože musíte zohľadniť niekoľko dôležitých vecí.
Postupujte podľa našich jednoduchých krokov a uistite sa, že pre prípravu dokonalého jedla ten správny nôž určite nájdete.
Kuchynské nože zostávajú v ruke počas prípravy väčšiny jedál a prichádzajú do styku s takmer každou zložkou, ktorá sa dostane do misky. Dobrá súprava nožov je preto pre každého kuchára alebo gazdinú rozhodujúca.
Funkcie nožov
Pokiaľ ide o vzhľad, kuchynské nože sa zdajú celkom jednoduché – v podstate ide o čepeľ a rukoväť. Tieto dve časti sú však zodpovedné za všetky rezacie úlohy a je dôležité sa ubezpečiť, že sú dobre vyrobené.
Hlavné veci, ktoré treba brať do úvahy, sú tvar a materiál. Tieto prvky budú sprevádzať všetky ďalšie vlastnosti kvalitného noža vrátane jeho hmotnosti, dĺžky, ostrosti a trvanlivosti.
Nepodceňujte ani tvar
Väčšinou ide o typ čepele. Čím bude váš nôž väčší, tým náročnejšie sa vám bude s ním v kuchyni pracovať. Univerzálne modely bežných kuchynských nožov si vystačia s dĺžkou niekoľkých centimetrov. Dôležitá je rezná hrana, ku ktorej by ste si mali vybrať aj špeciálne brúsne kamene. Každý nôž sa predsa po čase zatupí.
V prípade tvaru noža má svoj význam aj rukoväť. Práve od nej, materiálového spracovania a veľkosti závisí práca a používanie noža v kuchyni. Aj tu preto platí, čím viac investujete, tým budete dlhšie s nožom spokojní. Samozrejme, platí to aj za predpokladu, ak si vyberiete spoľahlivého dodávateľa, ktorým Kniland.sk určite je.
Materiál
Ak si budete vyberať kvalitný nôž na bežné používanie v kuchyni, veľmi špeciálne verzie potrebovať asi nebudete. Ak ste ale vášnivým kuchárom, ktorý si potrpí na prípravu kulinárskych pokrmov, niektoré z nich využijete. Dbajte pritom na materiál, pretože aj od neho závisí využitie tohto pomocníka a jeho dobrá kvalita.
Add Comment