Bývanie

Ako sa vyvarovať prípadným neúspechom v oblasti hydroizolácie?

Neúspechy v oblasti hydroizolácie vás môžu stáť niekoľko stoviek eur ročne, nehovoriac o miliónoch ľudských hodín strávených pri riešení týchto problémov. Dobrý dizajn vodotesnosti eliminuje tieto problémy! Preto sa s nami pozrite na všetky dôležité detaily, ktoré by mali kvalitné spracovanie hydroizolácie charakterizovať.

Kľúčové princípy dobrej hydroizolácie

Odstráňte prebytočnú vodu

Čím rýchlejšie dostanete vodu z budovy, tým je menšia šanca, že sa spojí a unikne do celej štruktúry. Môžete to dosiahnuť zvýšením niektorých svahov, čo zníži jej pohyb na danom mieste.

90 % vniknutia vody sa vyskytuje v kritických spojoch, ako napríklad šev medzi jedným fasádnym systémom a druhým. Súčasná hydroizolácia funguje na využívaní špeciálnych stavebných materiáloch a izolačných systémov. Tie sa pri plánovaní stavby musia vhodne nakombinovať. Architekt by preto mal disponovať znalosťami zo stavebného priemyslu, prinajmenšom by mal spolupracovať s odborníkmi v tejto oblasti.

Inštalačné chyby

Ak nejde o zlyhanie konštrukcie, vniknutie vody sa vyskytuje hlavne v dôsledku chýb pri inštalácii izolácie. Medzi ne patrí nedostatočná príprava povrchu, nesprávne používanie primérov, nezohľadnenie tepelných a vetracích pohybov konštrukcie alebo iné ľudské chyby, ako napríklad nedodržanie správneho postupu inštalácie. Ďalší dôvod na to, aby ste plánovanú hydroizolácu strechy nechali na niekoho naozaj skúseného.

Použitie vhodných materiálov

Hydroizolačná membrána je tenká vrstva vodotesného materiálu, ktorý je položený na určitom povrchu. Táto vrstva je špeciálneho zloženia a nedovoľuje, aby cez ňu prechádzala voda. Napríklad na plochú terasu by sa mohla položiť hydroizolačná membrána nad konštrukčnú dosku a pod dlaždice. Tým sa zabezpečí, aby sa voda nedostala do konštrukčnej dosky.

Tieto membrány sú zložené z tenkých vrstiev vodotesného materiálu. Väčšina z nich má hrúbku približne 2 až 4 mm, čo závisí samozrejme od samotného výrobcu. Jej vlastnosti by mali byť naozaj špecifické a prispôsobiť sa akejkoľvek modernej stavbe.

Aj vy si svoj domov môžete ochrániť pred vodou, musíte ale investovať do tej najkvalitnejšej izolácie, ktorá vám vydrží na celý život.

Add Comment

Click here to post a comment

Ořechy
Ořechy